Warto poznać przed podróżą

Jak przygotowywać posiłki w wynajętym kamperze?

Ruszamy kamperem w urlopową podróż po Polsce i Europie. Nie chcemy być zależni od jednego, konkretnego miejsca pobytu i uwielbiamy włóczyć się po rozmaitych, ciekawych zakątkach kraju. Ponad ofertę najlepszych restauracji zaś przedkładamy smaczne posiłki jedzone na łonie przyrody, podziwiając zapierające dech w piersiach widoki. Podróżowanie kamperem nam to właśnie umożliwia.

Jeśli uwielbicie podróżowanie, nie możecie usiedzieć w jednym miejscu dłużej niż kilka dni, ciągnie Was w miejsca mało dostępne dla turystów, cenicie sobie wolność i możliwość samodzielnego decydowania o trasie urlopowej wyprawy i przy tym aż tak bardzo nie zależy Wam na luksusach podczas wypoczynku – możecie spróbować podróżowania kamperem.

Wynajęte kampery zapewniają możliwość przygotowywania posiłków

Warto też wiedzieć, że wynajęty kamper nie tylko umożliwia nam nocowanie praktycznie wszędzie tam, gdzie taki pojazd można zaparkować, możliwość wzięcia prysznica, ale również możemy być niezależni od korzystania z posiłków kupowanych w restauracjach, zajazdach czy różnego rodzaju barach.

To z pewnością ważne dla osób, które cały czas chcą zdrowo się odżywiać, trzymać założoną dietę lub dla tych, którzy ze względu na stan zdrowia muszą samodzielnie przygotowywać swoje posiłki z odpowiednich produktów. Tu podróżowanie kamperem po Polsce czy Europie będzie idealnym rozwiązaniem – ponieważ wszystkie dania w ciągu dnia możemy przygotować samodzielnie.

Przed wyruszeniem w trasę wynajętym kamperem, warto zrobić sobie listę potrzebnych zakupów spożywczych. Należy unikać produktów w słoikach, lepsze będą kartoniki. Sypkie produkty najlepiej przesypać do szczelnie zamkniętych pudełek plastikowych.

Nie musicie się też martwić, że zakupy spożywcze w czasie podróży będziecie musieli robić codziennie, ponieważ nie będzie miejsca na ich przechowywanie. Nic bardziej mylnego. Kampery oferują w swoim wnętrzu lodówki wyposażone również w zamrażalniki. Te urządzenia są zasilane prądem o napięciu 230V lub 12V. Mamy też do dyspozycji szafki.

Gotowanie w kamperze

Jeżeli nie chcecie w czasie podróży korzystać z ofert lokalnych restauracji i uwielbiacie gotować i spożywać własne posiłki na łonie przyrody, w otoczeniu przepięknych krajobrazów, nie ma z tym problemu. Kampery są wyposażone w kuchenki umieszczone w aneksach kuchennych. Dostępne są takie z dwoma lub nawet trzema palnikami gazowymi.

To jeszcze nie wszystko. W dużych, luksusowych kamperach znajdziemy także kuchenkę mikrofalową, piekarnik czy rozkładany grill. Oczywiście w wyposażeniu aneksu kuchennego wynajętego kampera znajdziemy również garnki, patelnie, sztućce, deski do krojenia, noże, talerze czy miski. Tak więc takiego asortymentu nie musimy ze sobą zabierać w podróż.

Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby podróżując kamperem po Polsce czy Europie być całkowicie samowystarczalnymi. Nie oznacza to oczywiście, że należy rezygnować z odwiedzania lokalnych, tradycyjnych restauracji. Jednakże wyposażenie kampera pozwala nam na zatrzymanie się nawet w odludnym miejscu i przygotowanie w jego wnętrzu takiego posiłku na jaki mamy ochotę.

Natomiast bezcennym doświadczeniem będzie spożycie go na świeżym powietrzu, pod markizą, podziwiając piękno przyrody.

Co gotować w wynajętym kamperze?

Gotowanie w kamperze ma również swoje ograniczenia. Ze względu na jego powierzchnię użytkową, mniej blatów roboczych niż w domowej kuchni oraz zasilanie kuchenki butlą gazową (ta ma ograniczoną pojemność) na pewno nie poszalejemy kulinarnie.

Śniadania i kolacje „na zimno” oczywiście przygotujemy bezproblemowo. Jednak, jeśli chodzi o obiady, warto postawić na rozmaite dania jednogarnkowe lub pyszne zupy. W końcu nie po to podróżujemy i wypoczywamy podczas urlopu, aby całe dnie spędzać w kuchni!

Dodatkowo, jeśli tylko pogoda nam sprzyja, nasze posiłki możemy zjeść na zewnątrz, pod wysuwaną markizą kampera, na łonie przyrody. Możemy również skorzystać ze składanego grilla, który często znajduje się w wyposażeniu wynajętego kampera.